Olut – kaikkien nautintojen äiti

Lager, Amber Ale, Pale Ale, American Pale Ale, Indian Pale Ale, Stout. Lista on loputon. Maailmasta löytyy tuhansia, ellei jopa kymmeniä tuhansia erilaisia makukombinaatioita oluesta. Oluita löytyy kaiken värisinä, makuisina, sekä näköisinä. Suomi on tunnetusti kova kuluttamaan alkoholia, eikä ole täysin varmaa, pystyvätkö suomalaiset esimerkiksi nauttimaan oluesta siten kuten sitä on suunniteltu nautittavaksi.

Oluesta nauttiminen on parhaillaan sitä, että otat 1-3 kpl oluita maisteluun, syöt hyvin ja rentoudut. Valitettavan usein suomalaisille tämä samankaltainen tyyli rentoutua käsittää 24 kappaletta halvinta olutta kaupasta ja niiden tuhoamista mahdollisimman nopeasti. Ei voitane varsinaisesti nauttimisesta puhua tässä kohtaa. Suomi on kuitenkin poikkeuksellinen olut-maa siinä mielessä, että jopa se halvin lager jonka K, tai S-kaupasta löydät, on poikkeuksellisen hyvän makuista. Sandels, Karhu, Koff, Karjala, Lapin Kulta. Myös Suomesta löytyy jopa satoja erilaisia oluita ja pienpanimoiden määrä on räjähdysmäisessä kasvussa. Tähän kun lisätään vielä alkoholilain keventäminen vuoden 2018 puolella, tulevaisuus näyttää valoisalta.

Olut ja auringonlasku

Olutta ruoan kanssa

Vaikka viinejä on kautta aikojen mielletty ruoan kanssa nautittaviksi nesteiksi, olut on ns. salainen helmi ruokajuomien kategoriassa. Olut kuin olut, se yleensä maistuu hieman kitkerälle, kiitos sen valmistusmenetelmien johon kuuluu käyminen, sekä hiiva. Monet eivät tästä kitkerästä mausta tykkää, mutta oluelle kannattaa ehdottomasti antaa useampi mahdollisuus. Oluen makuun tottuu ja sitä kohtaan on mahdollista kehittää hyvinkin hienostunut makuaisti.

Possujen kanssa juotavat viinit esimerkiksi ovat erittäin voimakkaita, johtuen possun ominaisesta, sekä voimakkaasta mausta. Tämä saattaa usein aiheuttaa esimerkiksi sen, että punaviini vie kaiken tilan ja maun itse ruoalta, joka ei tietenkään ole se mihin tähdätään. Tässä kohtaa esimerkiksi vahvoin maustetun possun kanssa paremmin saattaakin tulla kyseeseen jokin voimakas olut, joka ei kuitenkaan toimi samalla tavalla kuin voimakas viini. Hyviä, sekä voimakkaan makuisia oluita ovat esimerkiksi kaikenlaiset IPA ja APA oluet, sekä vähän kevyemmän (mutta voimakkaamman!) oluen ystäville lämpimästi suositeltu Amber Ale. Amber Ale ei ole markkinoilla käsitteenä ollut kovin pitkään, vaikka se on jo kymmeniä vuosia vanha resepti tehdä olutta. Amber Alen nimi tulee oluen kuparisesta / amberin värisestä väristä. Olut muistuttaa hyvin paljon lagerin ja APA/IPA:n välimaastoa, jonka ansiosta se onkin täydellinen välimallin ratkaisu niille, jotka tykkäävät lagerista, sekä vahvemmista oluista.

Olutta seuran kanssa

Hyväksi seurusteluolueksi kelpaa lähes mikä tahansa. Siinä missä esimerkiksi ruokaviinit on erikseen luokiteltu omiin kategorioihinsa, oluita pystyt lähes poikkeuksetta nauttimaan tilanteessa kuin tilanteessa. Oluen yksi haastavimpia puolia esimerkiksi piknikille lähdettäessä on tarjoilulämpötila. Kukapa ei olisi maistanut joskus taskussa lämmennyttä olutta? Niinpä niin, kyseessä ei varsinaisesti ole mikään maailman mahtavin makunautinto. Olut tulee olla molekyylitasolle asti jäähdytettyä, eli vähintään 24 tuntia jääkaapissa, ennen nauttimista. Tälle toki on poikkeuksia ja oluesta saa kylmää nopeamminkin, mutta mikäli todella arvostat nauttimaasi alkoholia ja haluat saada sen parhaat puolet esiin, laita oluesi kylmään päivää ennen nauttimista, ja anna levätä avattuna huoneenlämmössä n. 10min, ennen juomista.

Alkoholi ja arpajaislaki

Alkoholi ja arpajaislaki on Suomessa kaksi tiukin säännösteltyä lakia. Alkoholilaki on juuri alkanut löytämään pientä kannatusta eduskunnassa, mutta arpajaislaki junnaa vielä vanhentuneen byrokratian rattaissa. Siinä missä ulkomaalaiset panimot ovat odottaneet Suomeen pääsyä, Eurooppalaiset peliyhtiöt ja esimerkiksi täältä löytyvät netticasinot ovat jo kymmeniä vuosia lobanneet monopolia vastaan, tarjoamalla isojakin summia lisensöintiä varten valtiolle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *