Saimaa Brewing Company

Saimaa Brewing Company on nimekäs ja pitkän historian omaava pienpanimo, joka sijaitsee Mikkelissä Euroopan neljänneksi suurimman järven, Saimaan rannalla. Yhtiö on samalla yksi Suomen vanhimmista aktiivisesti toimivista pienpanimoista, sillä sen juuret ulottuvat jo vuoteen 1995 asti. Tuolloin lakimuutos mahdollisti ravintoloille oluen panemisen omissa panimoissaan, joka toimi inspiraationa ravintoloitsija Pertti Oksalle ja hän aloitti opinnot Mustialan pienpanimokoulussa.

Oksa aloitti myöhemmin oluenpanemisen Mikkelissä 200-litraisella laitteistolla, mutta myöhemmin kapasiteetti kasvoi Oksan ostaessa Saimaan Panimon. Tämän jälkeen yritys tunnettiin nimellä Saimaan juomatehdas. Panimotoiminnan sujuessa Oksa päätti avata myös Helsinkiin oman ravintolan ja vuonna 2006 panimoravintola Bruuveri aukaisi ovensa. Sinne vietiin myös Mikkelin panimon pieneksi jäänyt laitteisto, jossa se toimii edelleenkin tuotekehityksen apuvälineenä. Koko panimotuotanto siirtyi Lappeenrannasta takaisin Mikkeliin vuonna 2013.

Saimaa Brewing Companyn tavoitteena on käyttää tuotteissaan täysin puhtaita raaka-aineita, jolla pyritään saavuttamaan yhteys luonnon ja oluttuntijoiden välille. Tänä päivänä Saimaa Brewing Company valmistaa useita erilaisia oluita, siidereitä ja kokeilevia olutcocktaileja, jotka hivelevät oluenystävien makunystyröitä. Yhden miehen intohimona lähtenyt yritys on tänä päivänä modernisti perinteikäs pienpanimo, joka työllistää noin 20 ihmistä. Uuden tuotantolaitoksen avaamisen myötä vuonna 2013 yritys on pyrkinyt rohkeasti tuottamaan juomia ekologisesti ja vastuullisesti.

Saimaa Brewing Company oli ensimmäinen pienpanimo maailmassa, joka siirtyi kesällä 2016 käyttämään EKOenergiaksi merkittyä sähköä. Yrityksen esimerkkiä seurasivat kymmenet muut panimot ympäri Suomea ja maailmaa. Syksyllä 2017 yritys otti käyttöönsä panimon vieressä sijaitsevan Etelä-Savon Energian aurinkosähkövoimalan koko sähköntuotannon. Yrityksen vuosituotanto on 1,8 miljoonaa litraa. Samaan yritykseen kuuluu myös Malmgårdin panimo, joka toimii erillisenä panimona.

Panimon tuottamat oluet

Saimaa Brewing Companyn perusta on oluissa, josta kaikki alkoi. Sen tuotevalikoimassa on useita oluita, jotka on valmistettu suomalaisilla pelloilla kasvavista viljalaaduista. Kerätty vilja mallastetaan Lahdessa. Panimon tuottamat oluet on lajiteltu kolmeen pääryhmään: Brewer´s Classic, Brewer´s Organic ja Brewer´s Special.

  1. Brewer´s Classic -sarja sisältää klassiset ja tutut panimon oluet kuten Saimaa Blonde Ale, Saimaa Sun Lager, Saimaa Weissbier ja Saimaa Pils.
  2. Brewer´s Organic on taasen keskittynyt lähituotetuista raaka-aineista tehtyihin luomuoluihin. Luomuoluiden valikoima koostuu Ukonlahti Red Alesta, Kaito Lagerista, Utula Pale Alesta ja Yövesi Dark Lagerista.
  3. Erikoisempien oluiden ryhmä, Brewer´s Special, on omistettu kevyemmille ja vahvemmille oluille. Listalta löytyy 3,5-prosenttinen Alabama Red Ipa, 6-prosenttinen American Ipa, 5,5-prosenttinen California Ipa, 4,7-prosenttinen Pacific Pale Ale ja 5-prosenttinen Berlin Pilsner.

Panimon tuottamat siiderit

Vuonna 2016 Saimaa Brewing Company kampanjoi aidon siiderin puolesta. Se alkoi valmistamaan perinteisellä tavalla valmistettuja siidereitä, jotka eroavat maultaan ja ulkonäöltään teollisesti valmistetuista kilpailijoistaan.

Panimon siidereissä maistuu ehta omena ja kaikki siiderit tehdään käsitöinä Mikkelin tuotantolaitoksella. Perinteinen valmistus tapahtuu niin, että aitoa omenamehua käytetään, jonka lopputuloksena syntyy sakea ja täyteläinen siideri. Yhden siiderilitran valmistuksessa on käytetty yhdeksän omenan mehu. Siidereissä ei ole lisäaineita ja ne ovat lisäksi suodattamattomia. Niiden säilöntäaineena käytetään luontaisesti marjoistakin löydettävää kaliumsorbaattia, joka samalla tehoaa hiivaan eikä käyminen jatku enää tölkittämisen jälkeen.

Crafty-siiderivalikoima koostuu kolmesta siideristä: todella kuivasta 5,5-prosenttisesta Crafty Apple Cider Cloudy Extra Dry:sta, kuivasta 5,5-prosenttisesta Crafty Apple Cider Dry:sta ja makeasta 4,7-prosenttisesta Crafty Apple Cider Rosé:sta. Erityisesti punertavan värinen Rosé-siideri on tuntemattomampi uutuus Suomen markkinoilla.

Vastuullisuus

Saimaa Brewing Company on saanut paljon tunnustusta vastuullisesta yrityspolitiikastaan. Erityisesti suomalaisten raaka-aineiden käyttäminen ja lähituotanto ovat yritykselle erittäin tärkeitä asioita, jonka takia heille myönnettiin ensimmäisenä pienpanimona Suomalaisen Työn Avainlippu -tunnus. Se annetaan osoituksena niille yrityksille, jotka suosivat puhtaita kotimaisia raaka-aineita ja suomalaista työtä.

Panimon tuotteiden kotimaisuusaste on noin 75 prosenttia ja oluiden 82 prosenttia. Yrityksen Saimaa-tuoteperheelle on myös myönnetty D.O Saimaan myöntämä alueellinen alkuperä- ja laatumerkki. D.O Saimaa pyrkii edistämään eettisyyttä, laadukkuutta ja vastuullisuutta paikallisesti tuotetuissa tuotteissa ja palveluissa.

Lisäksi oluentuotannon sivutuotteena syntyvä mäski hyödynnetään porsaiden ravintona lähellä sijaitsevalla Kaartilan tilalla. Mäskin ja paikallisesti tuotettujen vehnän, herneiden ja härkäpavun avulla ollaan pystytty korvaamaan täysin ulkomailta tuotava, geenimuunnellun lisävalkuaisen käytön porsaiden rehussa. Kaartilan tila on samalla yksi Suomen tunnetuimmista sianlihan tuottajista.

Ekologisuus

Vastuullisuuden vierellä Saimaa Brewing Company on vahvasti sitoutunut tarjoamaan asiakkailleen tuotteen suoraan pellolta lasiin. Olut on Suomen ekologisin elintarvike ja Saimaa Brewing Company toimii alan yhteisen ympäristöpolitiikan mukaan.

Yritys on sitoutunut toimimaan Panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden kestävän kehityksen periaatteiden mukaan. Oluen ja muiden juomien valmistusprosessi on mahdollisimman luonnonmukainen ja kaikki raaka-aineet ovat puhtaasti lähituotantona tuotettua. Panimon yhteistyökumppani on Oravalassa sijaitseva LuomuMattisen perhetila, joka on perustettu jo 1500-luvulla. Se takaa kaikkien tuotteiden sataprosenttisen jäljitettävyyden luomutuotteina käytettyyn luomumaltaaseen. Luomuohra mallastetaan Lahdessa, jonka lopputuloksena syntyy uniikki Saimaa EKO-mallas.

Saimaa Brewing Company käyttää myös Suomen luonnonsuojeluliiton sertifioimaa EKOenergiaa. Sen koko tuotanto pyörii panimon vieressä sijaitsevan Sun Mikkeli -aurinkovoimalan tuotannolla. Kaiken lisäksi kaikki yrityksen tuotteet on pakattu ympäristöystävällisiin ja kierrätettäviin materiaaleihin: alumiiniin ja lasiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *