Pienpanimoiden laatuoluet

Suomessa on arviolta yhteensä noin 90 pienpanimoa, joita pyöritetään vain muutaman tai parhaimmillaan kymmenien työntekijöiden voimin. Pienpanimot ovat lisääntyneet nopeasti, sillä vuonna 2016 niitä oli 60 kappaletta. Moni yritys omistaa useamman kuin yhden panimon, joten itse yrityksiä on alalla vähemmin.

Suomalaiset ovat tunnetusti oluen ystäviä mutta useat noutavat oluensa edelleen marketin hyllystä, jossa valtaosa merkeistä edustaa suurien panimoiden tuttuja olutlaatuja ja edullisia tuontioluita. Suomalaiset pienpanimot ovat useimmiten innovatiivisia toimijoita, joita ohjaa rakkaus lajiin, niiden kilpailukyky on kovalla koetuksella isojen oluenvalmistajien johtaessa markkinoita. Pienten yritysten etu on niiden tuotantotyyli, voidaankin sanoa, että oluet valmistetaan lähes käsityönä ja niiden valmistukseen käytetään suomalaisia puhtaita ja tuoreita raaka-aineita. Tämän avulla on helppo saada aikaan melko vaikuttava ero suuriin tehdasoluisiin.

Suomessa pienpanimoksi kutsutaan laitosta, joka valmistaa kalenterivuoden aikana enintään 15 miljoonaa litraa olutta. Pienpanimot ovat usein suurempia kokonaisuuksia, joiden yhteydessä toimii oma panimoravintola ja toisinaan tarjolla on myös muuta ohjelmaa. Monet pienpanimot valmistavat oluen lisäksi sahtia, siideriä, long drink -juomia ja virvokkeita. Usein yritykset syntyvät harrastuksen pohjalta, ystävä- tai perhepiirin kesken aloitettu oluen paneminen vie mukanaan ja muuttuu työpaikaksi.

Pienpanimoiden alalla kilpailu on armotonta ja tilastojen valossa yritysten kilpailukyky on usein vaakalaudalla. Pienpanimoiden yksi suurimpia ongelmia on näkyvyys, sillä parhaimmat paikat kylmäkaapeissa menevät usein suurille panimoille. Pienten yritysten on hankala lähteä panostamaan markkinointiin ja jakelukanavatkin voivat osoittautua mutkikkaiksi. Suomen tiukka alkoholilaki ei ainakaan helpota niiden asemaa ja niinpä moni innolla aloitettu pienpanimo on ajautunut melko lyhyen ajan sisällä taloudellisiin vaikeuksiin.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

Liikevaihdollisesti yksi alan johtavimpia tähtiä on ehdottomasti Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, joka on onnistunut ponnistamaan kotikutoisista mittasuhteista menestyväksi yritykseksi alalla. Se aloitti toimintansa vuonna 1995 hyvin pienimuotoisesti, esimerkiksi etiketit liimailtiin pulloihin käsityönä. Toisin kuin monet nykyiset pienpanimot, Laitilassa aloitettiin vanhanaikaisten limonadien valmistamisella eikä oluen panemisella. Seuraavaksi siirryttiin siidereihin, sillä niiden valmistamista vaativat laitteet olivat edullisempia kuin oluen valmistamiseen tarvittavat. Siideri osoittautui suosituksi ja sen myötä valmistus laajennettiin lopulta myös oluen panemiseen vuonna 1999.

Nykyisin Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on alan neljänneksi suurin Suomessa. Alkuajoista, jolloin ensimmäiset oluet pantiin yhden pöntön taktiikalla, on laajennettu tiloja jo useamman kerran. Toiminta on kuitenkin pyritty pitämään pienpanimomaisena, vaikka modernit valmistusmetodit onkin otettu käyttöön. Laitilassa valmistuvat nykyisin oluet, siiderit, limonadit, skumpat ja lonkerot.

Nokian panimo

Nokian panimo perustettiin 27 vuotta sitten innostuneen porukan halusta tehdä olutta. Tilat ja välineet hankittiin perustajien omin varoin ja nyt sijoitukset kantavat hiljalleen hedelmää. Nokian panimolla on oma myymälä ja ravintola Keisarikioski, jossa asiakkaiden on mahdollista nauttia panimon tuotteista.

Alkuperäisestä kokoonpanosta yrityksen omistus on muuttanut muotoaan mutta tuotantotapa on pyritty pitämään samanlaisena. Nokialla valmistetaan olutta, siideriä ja virvokkeita. Tuotannonmäärä nousee vuosittain noin kolmeen miljoonaan litraan ja yrityksen markkinaosuus on noin 0,6 %. Nokialla panostetaan laatuun, kaikki mahdolliset raaka-aineet pyritään hankkimaan mahdollisimman läheltä, ainoastaan humala joudutaan ostamaan ulkomailta, sillä Suomen sääolosuhteiden takia sitä ei pystytä kasvattamaan täällä. Lähialueen puhdas vesi ja kotimainen mallas ja hiiva sen sijaan maistuvat Nokian tuotteissa. Viime vuosina Nokian panimo onkin pyrkinyt kasvattamaan tuotantoaan.

Teerenpeli – panimo ja tislaamo

Teerenpeli -panimo ja tislaamo on perustettu vuonna 1995. Se on perinteinen perheyritys Lahdessa, joka valmistaa oluita, siidereitä ja tisleitä. Teerenpeli on jo nimenä melko tuttu oluenharrastajien keskuudessa ja nimen myötä ihmisillä on tietyt odotukset panimon tuotteiden tasosta. Teerenpelin panimossa on noin kymmenen vakituista työntekijää ja eri tuotteita on myynnissä parikymmentä.

Niin Teerenpelillä kuin monilla muillakin pienpanimoilla on etuna vaihdella tuotevalikoimaa nopeammin kuin suurilla tehtailla, niinpä talven ja kesän tuotteet vaihtelevat reippaasti. Viime vuonna Teerenpeli valmisti noin puoli miljoonaa litraa olutta.

Teerenpelin suurin ero muihin pienpanimoihin ovat niiden omat ravintolat, joita on eri kaupungeissa. Niiden avulla on helppo saada oma tuote liikkeelle ja saada nopeasti palautetta asiakkailta suoraan panimoon, samalla panimo on saanut kaivattua näkyvyyttä asiakkaiden keskuudessa.

Pienpanimoiden tulevaisuus kovan kilpailun alla

Tänä vuonna tehtiin pienpanimoiden osalta historiaa, kun kolmelle suomalaiselle pienpanimolle myönnettiin vähittäismyyntiluvat. Tämän myötä ne saavat myydä oluita suoraan valmistuspaikoilla, joka on ollut yksi suurimpia murheenkryynejä pienpanimoiden kamppaillessa paikastaan auringossa. Beer Hunter’s panimo, Rocking Bear Brewers ja Mathildedalin panimo aloittivat oluen myynnin suoraan tiloistaan. Tämä on merkittävä uudistus alalla ja lain muutoksen myötä lupaa odottavat myös muut pienpanimot. Tähän asti ainoita jakelukanavia ovat olleet panimoiden omat ravintolat ja Alko.

Monet pienpanimot on perustettu 90-luvun puolivälissä, jolloin eurooppalainen bistro-kulttuuri rantautui Suomeen. Olutta ei enää juoda vaan sitä yhä useammin maistellaan. Oluelta odotetaan enemmin kuin pelkkää humalaa, se on seurustelujuoma, jonka kuuluu pyöriä makunystyröissä. Pienpanimot tarjoavat oluenystäville mahdollisuuden kokeilla erilaisia oluita ja tukea samalla paikallisia pienyrittäjiä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *