Perhon Panimo

Aivan viime vuosiin asti Suomessa on eletty jonkinlaista pienpanimoiden ja artesaanioluiden kultakautta, mutta joidenkin alan harrastajien mielestä olisi ehkä oikeutetumpaa puhua sen sijaan renessanssista. Pienpanimot ovat herättäneet suuren yleisön huomion varsin hitaasti, alkaen oikeastaan vasta 2010-luvun alkupuolelta. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Suomessa olisi harrastettu aktiivista pienpanimotoimintaa jo paljon pidempään. Vuosien 2011 ja 2016 välillä pienpanimoiden tuotannon osuus koko Suomen oluttuotannosta kaksinkertaistui noin kahdesta prosentista jopa neljään prosenttiin.

Tänä päivänä voidaankin sanoa, että pienpanimotoiminnan tulevaisuus näyttää hyvältä, mutta tilanne oli täysin toinen vuonna 1995, kun Perhon Panimo aloitti toimintansa. Ravintolakoulu Perhon osana toimivalla Perhon Panimolla on siis varsin kunnioitettava ja kotimaisessa katsannossa pitkähkökin historia, jonka aikana se on ollut monessa mukana ja edistänyt kotimaista panimokulttuuria.

Harva enää muistaa, että Suomessa vallitsi kaikkiin alkoholijuomiin yltänyt kieltolaki vuosina 1919 – 1932. Vaikka tuosta on ehtinyt kulua jo aikaa, se ei missään nimessä tarkoita, että heti sen päättymisen jälkeen alkoholin säätely olisi maassamme lakannut kokonaan. Päinvastoin. Merkittävissä määrin alkoholin myyminen on edelleen valtion monopoli ja sitä ohjataan Alkon kautta, vaikka vuosien saatossa lainsäädäntöä onkin askel askeleelta kevennetty. Jopa keskioluen saaminen ruokakauppoihin myytäväksi vuonna 1969 vaati aktiivista kansalaistoimintaa. Kioskeille keskioluen myyntioikeus myönnettiin vasta 80-luvulla.

Ei ole siis ihme, että olutharrastajat ovat kritisoineet valtion alkoholipolitiikkaa voimakkain sanoin jo vuosikymmenten ajan. Useat kansainväliset keskioluet ovat sisältäneet liian paljon alkoholia, että niiden myyminen olisi sallittua muualla kuin Alkossa. Vuonna 1994 voimaan tullut alkoholiverolaki olikin lähtölaukaus myös Perhon Panimolle.

Pienpanimobuumin edelläkävijä

Perhon Panimo on 23 vuoden iällään täysin kyseenalaistamattomasti Helsingin vanhin, vielä toiminnassa oleva panimo. Perhon Panimon perimmäisenä tarkoituksena on ollut alusta asti toimia ensisijaisesti Ravintolakoulu Perhon opetuksessa havainnollistavana tekijänä, ja panimotoiminnan tuotteet ovat vain sivuosassa, vaikka niitä myös myydään.

Ravintolakoulun opiskelijoille Perhon Panimo tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden niin tutustua kuin myös osallistua oluenpanoprosessiin. Tämän lisäksi Perhon Panimo ohjastaa opiskelijoita tarjoilemisessa. Ravintolakoulu ei kouluta opiskelijoista panimoalan ammattilaisia tai asiantuntijoita, vaan pyrkii tarjoamaan heille kattavat perustiedot oluesta ja oluentekoprosessista.

Kotimaisella panimoalalla Perhon Panimoa arvostetaan paljon. Panimon merkitys kotimaisen panimokulttuurin syntymisen ja kehityksen kannalta on ollut kiistämätön ja omalla tavallaan kylvänyt siementä, joka on sittemmin puhjennut kukkaan pienten panimoiden määrän lisääntymisen myötä. Työ ei kuitenkaan ole vielä läheskään lopussa.

Perhon Panimon oluet

Panimoalalla vallitsevan sanonnan mukaan oluistaan panimo tunnetaan, ja vaikka Perhon Panimon toiminta onkin ensisijaisesti opetuksellista, panimo myös myy tuotteitaan. Perhon Panimon oluita on mahdollista ostaa opetusravintola Perhosta, jossa niitä on tarjolla myös hanasta. Satunnaisin väliajoin Perhon Panimo on osallistunut myös erilaisiin oluttapahtumiin, kuten Suuret Oluet Pienet Panimot -festivaaleille.

Opetuksen yhteydessä Perhon Panimo on tuottanut monia erikoisiakin juomatyyppejä, kuten erilaisia lagereita, siidereitä ja vadelmaolutta, mutta Perhon olutvalikoiman perustukset koostuvat neljästä eri oluesta. Perhon Rohkea, Kevätolut, Jouluolut ja Vehnäolut ovat viimeistä lukuun ottamatta kaikki täysmallasoluita, jotka on maustettu mitä moninaisimmilla mausteilla. Niiden alkoholipitoisuudet vaihtelevat 4,7 prosentista aina 6,0 prosenttiin. Perhon Panimo panee olutta noin 120 litraa viikossa, vuosituotannon jäädessä noin 3500 litran paikkeille, eikä tuotantoa olla ainakaan toistaiseksi lisäämässä.

Perhon Panimon olutkoulu

Vuonna 2017 Perhon Panimo aloitti maan ensimmäisen olutharrastajille ja oluen tarjoilijoille suunnatun Perho PRO Beer Level 2 -koulutuksen. Tämän mielenkiintoisen ja erittäin suosituksi osoittautuneen koulutuksen pääpaino on maistelussa, mutta myös oluen valmistuksen käytännönläheinen tarkastelu on osa sitä. Neljän päivän mittainen koulutus luo tehokkaan pohjan panimotoiminnan perusasioihin. Perho PRO Beer Level 2 -koulutuksessa käydään läpi myös oluen raaka-aineet maisteluesimerkein havainnollistettuna. Koulutukseen kuuluu myös loppukoe, johon sisältyy esimerkiksi sokkomaistelua.

Koulutuksen aikana kurssin osallistujalle käy hyvin selväksi, että kertaus on opintojen äiti myös oluiden maistelussa. Oluen maistelussa on tärkeää oppia tunnistamaan oluen tyyli ja se, vastaako sen maku siitä annettua kuvausta. Maisteluun tarvitaan kaikkia tärkeimpiä aisteja, kuten näköä, kuuloa, tuntoa, makua ja hajua, ja niihin Perhon olutkoulu antaa hyvää oppia.

Perho pähkinänkuoressa

Perhon Panimo on suomalainen pienpanimo, joka on toiminut jo hieman yli 20 vuotta, mikä tekee siitä nykymarkkinoiden mittapuulla varsinaisen nestorin alallaan. Alun alkaen Perhon Panimo perustettiin alkoholiverolain voimaantulon jälkeen osaksi jo vuonna 1957 perustettua ravintolakoulu Perhoa. Tämän helsinkiläisen ravintolakoulun toiminnassa panimon tehtävä on vihkiä opiskelijat oluenpanemisen perusteiden salaisuuksiin ja samalla kehittää ja ylläpitää kotimaista olutkulttuuria. Tämän lisäksi Perhon Panimo valmistaa olutta myös pienimuotoiseen myyntiin, joka tapahtuu ravintolakoulun tiloissa. Perhon Panimo on toisinaan osallistunut myös alan messuille ja muihin tapahtumiin.

Perhon Panimolla on valikoimissaan neljä päätuotetta, vaikka osana opetustoimintaa on pantu myös erikoisempia oluita. Perho järjestää myös olutharrastajille suunnattuja koulutuksia, kuten oluen maistelua painottavaa Perho PRO Beer Level 2 -koulutusta, joka on ollut varsin suosittu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *