Maailman parhaat olutmaat

Moni tarttuu kaupan juomahyllyllä ennestään tuttuun vaihtoehtoon, mutta mitä jos seuraavalla kerralla kokeilisitkin jotain uutta? Maailman oluttarjonta on erittäin monipuolista ja tuottaa vaihtoehtoja jokaiseen makuun. Esimerkiksi Saksa, Belgia ja Tšekki ovat tunnettuja monista oluistaan, joihin ehdottomasti kannattaa tutustua. Saksalaiset oluet, kuten Franziskaner, Berliner Alt, Weihenstephan ja Bitburger ovat suomalaisille tuttuja esimerkkejä Saksan rikkaasta olutkulttuurista.

Saksassa tuotetaan monenlaisia oluita, ja erot eri oluttyyppien suosiossa vaihtelevat maan sisällä. Pohjois-Saksassa juodaan paljon Altbier-tyyppistä, tummaa pintahiivaolutta, joista tunnetuimpia ovat Frankenheim Alt, Uerige Sticke ja Diebels Alt. Etelä-Saksassa juodaan enemmän vehnäolutta, joka voi olla joko tummaa tai vaaleaa. Esimerkiksi Berliner Weisse on erittäin vehnäinen ja hapan oluttyyli Berliinistä. Suosituin oluttyyppi on pilsener eli pils. Sen erottaa muista lagereista korkeampi humalointi ja pilsnerin varastoimattomuus.

Olut kuuluu vahvasti myös Belgiaan, jossa oluttarjonta on loputonta ja erittäin laadukasta. Suomesta belgialaisia oluita on helppo löytää kaupoista ja ravintoloista. Tunnettuja belgialaisia oluita ovat esimerkiksi Leffe, Grimbergen, Hoegaarden ja Chimay. Lisäksi Belgiasta tulee paljon erilaisia hedelmäoluita, joista tunnetuin lienee kriek eli kirsikkaolut. Belgia on pieni maa, mutta erilaisten oluiden määrä voi yllättää. Monet perinteiset belgialaiset oluet, kuten Westvleteren 12 ja Rochefort Trappistes 10 ovat nk. ”luostarioluita”. Jokainen Belgiaan matkaava ihastuu maan pieniin olutkuppiloihin. Valikoima on erittäin laaja ja hinnat Suomea edullisemmat. Esimerkiksi Blond on vaalea perus-ale ja bruin on tummempi versio tästä. Wit / blanche on belgialainen vehnäolut, josta Hoegaarden on hyvä esimerkki. Lambic on puolestaan villihiivoilla käytettyä olutta, jota voidaan joko käyttää sellaisenaan tai lisätä olutsekoitteisiin.

Mistä saa hyvää belgialaista olutta?

Belgiasta on helppo löytää miellyttäviä pubeja, joissa on erinomainen olutvalikoima ja -tietämys. Esimerkiksi Lambic -oluita esitellään 1900-luvulla perustetussa Cantillonin panimossa, johon voi tutustua opastetulla kierroksella panimon tuotteita maistellen. Cantillonia pidetään eräänlaisena olutta rakastavien ihmisten pyhiinvaelluspaikkana. Brysselissä on runsaasti oluenystävien suosikkikuppiloita. Näihin kuuluu esimerkiksi keskustassa sijaitseva le Poechenellekelder. Runoilijoiden kellarissa olutta on juotu vuosisatojen ajan. Vanha on myös 1800-luvun lopussa perustettu a la Becasse. Se voi olla vaikea löytää, mutta siellä käynti kannattaa ehdottomasti. Toinen vaikeasti löydettävä ja suositeltava historiallinen kuppila on a l’image de notre dame. Bryssel on mielenkiintoinen olutkaupunki siinä mielessä, että myös ydinkeskustan ulkopuolelta löytyy runsaasti mielenkiintoisia ravintoloita ja baareja, eikä oluen perässä matkustavan kannatakaan jäädä ainoastaan ydinkeskustaan, jossa hinnat ovat helposti korkeampia kuin muualla.

Olutmaa Tšekki

Belgiasta siirrymme Tšekkiin, joka on myös varsin tunnettu oluistaan. Hintatietoiselle Tšekki on yksi parhaimmista vaihtoehdoista, koska todella laadukasta olutta on mahdollista saada erittäin edullisesti, noin eurolla. Monet pitävätkin Tšekkiä maailman parhaimpana olutmaana. Tšekkiläiset kuluttavat olutta eniten maailmassa henkilöä kohden. Tunnettuja tšekkiläisiä oluita ovat muun muassa Krusovice, Pilsner Urquell, Velkopopovicky ja Budejovice Budvar. Suomessakin on useita tšekkiläisiin oluisiin erikoistuneita pubeja. Oluenystävä voi myös vierailla useilla tšekkiläisillä panimoilla esimerkiksi Staropramenin panimossa Prahassa. Prahassa on runsaasti tunnettuja olutravintoloita. Näistä mainittakoon esimerkiksi U Fleku. Tšekissä on aivan omanlaisensa olutkulttuuri, johon liittyy se, että anniskeltavan oluen merkki näkyy baarin edessä olevasta kyltistä. Mikäli haluat pienen (0,33) oluen, on sitä pyydettävä erikseen. Tyhjä tuoppi pöydällä saattaa merkitä automaattisesti sitä, että asiakas haluaa uuden oluen.

Venäläiset oluet

Vähemmän tunnettua Suomessa on venäläinen olutkulttuuri. Venäläisiä oluita on kuitenkin lukuisia. Yksi tunnetuista on Hamovniki. Kyseessä on vanha venäläinen olutmerkki ja sillä nimellä oluita on kaupattu 150 vuotta. Vuonna 2010 Moscow Brewing Company sai Hamovniki -merkin oikeudet. Hamovniki-pullot ovat historiallisia, sillä ne valmistetaan 1800-luvulta peräisin olevien piirrosten pohjalta. Keisarillisen vaakunan sisältävä etiketti on peräisin 1800-luvulta ja pullo on väriltään oliivinvihreä. Yksi tunnetuimmista Hamovniki-oluista on Hamovniki-venskoe -olut. Venäläinen Baltika on Euroopan toiseksi suurin panimo Heinekenin jälkeen. Yhtiöstä 85 % omistusoikeus on Baltic Beverages Holding -yhtiöllä, joka on Carlsbergin tytäryhtiö. Se oli alun perin norjalaisen Orklan ja Hartwallin yhteisyritys. Baltika-olueille tyypillistä on se, että ne on numeroitu vahvuuden mukaan niin, että Baltika 0 on alkoholiton olut ja Baltika 9 on puolestaan vahva olut.

Muut olutmaat

Jo mainittujen maiden lisäksi maailmasta löytyy lukuisia upeita olutmaita. Euroopan olutmaista huomioitavia ovat esimerkiksi Iso-Britannia ja Irlanti. Irlantilaisista oluista Suomessakin tunnettuja ovat perinteiset Kilkenny ja Guinness. Irlantilainen olutkulttuuri on maailmankuulua ja jokaisessa vähänkin suuremmassa kaupungissa on ainakin yksi irlantilaispubi. Dublin on monien oluenystävien suosiossa ja monet irkkupubit ovatkin nähtävyyksiä sinänsä. Myös englantilaiset oluet ovat tunnettuja maailmalla. Erityisesti ale-oluet ovat tyypillisiä Englannissa. Sen brittiläisiä alatyyppejä ovat muun muassa Portteri, Stout, Mild, Bitter, Old ja India Pale Ale. IPA:t voi tunnistaa humalan vahvasta katkeromausta. Myös Amerikasssa Ale-oluet ovat suosittuja. Yhdysvallassa tunnettuja oluttyyppejä ovat muun muassa Pale Ale, California Common ja Brown Ale. Muista eurooppalaisista olutmaista maininnan arvoinen on ainakin Hollanti ja sen lahja maailmalle: ikisuosikki Heineken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *