Maailman eksoottisimmat olutmaut

Suurin osa Suomessa myydyistä oluista on vaaleaa lager-olutta, jossa mausteena on käytetty humalaa. Myös maailmanlaajuisesti suurin osa oluista maustetaan nykyisin humala-kasvilla, mikä antaa oluelle sen tunnetun maun. Humala ei kuitenkaan ole aina ollut osana oluen valmistusta, vaan oluita on maustettu laajalla valikoimalla erilaisia hedelmillä, yrttejä, sekä muita mausteita ja kasveja. Nämä ovat tuoneet oluelle erilaisia makuja, jotta olut sopisi juuri tietyn alueen ihmisten makumieltymyksiin.

Suurin osa suurista panimoista on keskittynyt yksinkertaisten makujen luomiseen ja niiden myymiseen suurissa määrin. Nykyisin pienten panimoiden innovatiiviset ja ainutlaatuiset olutmaut ovat tehneet paluun osaksi olutkulttuuria ja ne ovat saavuttaneet suosiota vuosien saatossa. Monet pienet panimot kehittävätkin paljon ainutlaatuisempia ja erikoisempia olutmakuja kuin suuret oluenvalmistajat. Jos henkilö ei pidä humalan mausteisesta oluesta, voi hän nykyisin löytää lähes kaiken makuisia oluita.

Tässä artikkelissa esittelemme joitakin kaikkein eksoottisimpia ja ainutlaatuisimpia olut makuja, joita ei tavallisten baarien tai kauppojen valikoimista löydy. Nämä olutmaut saattavat kuulostaa meistä suomalaisista omituisilta tai jopa ällöttäviltä, mutta maailmalla ne ovat saavuttaneet suosiota ja niistä nautitaan, ainakin tietyissä määrin.

Suolaista ja makeaa

Suomalaisten keskuudessa eksoottiset olutmaut eivät ole vielä saavuttaneet suurta suosiota, vaan Suomessa nautitaan pääasiassa tutusta ja turvallisesta mausta, joka saadaan aikaan humalasta. Ulkomaille mentäessä olutkulttuuri muuttuu hyvin paljon eksoottisemmaksi ja oluista ja niiden eri mauista pääsee nauttimaan aivan uusissa määrin. Ulkomaan markkinoilta löytyykin mitä ihmeellisimpiä ja odottamattomia olutmakuja, joissa vain mielikuvitus on rajana. Maut eivät kata pelkästään eri raikkaita hedelmiä, makeita marjoja ja lempeitä yrttejä, vaan valikoimaan on tullut myös mitä ihmeellisempiä makuja kuten sinappi.

Jotkut panimot ovat pyrkineet luomaan erilaisten ruokien ja leivosten makuja oluihin. Suuri osa näistä yrityksistä ei ole saavuttanut kovinkaan suurta menestystä, mutta joistakin on tullut hittejä. Tom Sehfurthin Mamma Mia Pizza Beer hemmottelee pitsan ystäviä. Tämä Mamma Mia Pizza Beer nimensä mukaisesti maistuu pitsalle. Olut on valmistettu tavalliseen tapaan, mutta mausteina on käytetty oreganoa, basilikaa, tomaattia ja valkosipulia. Kyseinen olut siis todellakin sisältää italialaisen pitsan salaiset ainesosat. Jos mieli tekee kuitenkin jotain makeampaa, englantilainen Wells and Young’s Brewery päätti tuoda olut markkinoille jotain täysin uutta ja odottamatonta. Satoja vuosia sitten, ale tyyppisiä oluita kutsuttiin nestemäiseksi leiväksi, mistä firma saikin idean luoda banaanikakun makuisen oluen. Kyseisen oluen valmistukseen käytetään reilunkaupan banaaneja, sekä raikasta mineraalivettä, joiden avulla oluelle saadaan luotua pehmeä, hedelmäinen ja aromainen maku.

Tuttujen juomien makuisia oluita

Useimmat suomalaiset ovat tottuneet siihen, että olut maistuu oluelta, eikä sen makua ole tarve lähteä muuttamaan. Maailmalla ollaan kuitenkin hieman eri mieltä ja markkinoilta löytyykin oluita, joiden mauilla ollaan yritetty imitoida muita juomia.

Muutama vuosi sitten, japanilainen Chitoshi Nakahara halusi auttaa paikallisia maidontuottajia ja hän saikin idean ostaa maitoa heiltä ja kehittää maidon makuisen oluen. Tämä maidon makuinen olut sai nimekseen Bilk. Kyseinen olut tehdään periaatteessa täysin samalla tavalla kuin mikä tahansa muu olut, mutta olueen on lisätty paljon maitoa. Jopa 30 % koko juomasta onkin maitoa.

Toinen varsin mielenkiintoinen olutmaku on Coca Cola. Saksalainen Warsteiner olutpanimo päätti nimittäin yhdistää heidän Warsteiner Premium Verum nimikko oluensa ja maailmanlaajuisesti tunnetun Coca Colan. Tässä Coca Cola -oluessa on 60 % panimon nimikko olutta ja 40 % Coca Colaa.

Hienostuneet olutmaut

Jos tuntuu siltä, että tavallinen olut on liian perinteistä ja mieli tekee tai tilanne vaatii jotain vähän hienostuneempaa, on tämä mahdollista. Kaksi belgialaista olutpanimoa, Malheuer sekä Boostels väittävät olevansa ensimmäisiä, jotka kehittivät kuohuviinioluen. Niin kutsutun samppanja-oluen suosion kasvun myötä useammat panimot ovat lisänneet kyseisen maun valikoimaansa ja ne usein pullotetaan jopa samppanjapullojen näköisiksi.

Jos tämä ei vielä tunnu tarpeeksi hienostuneelta tavalta nauttia olutta, on tarjolla myös osterin makuista olutta. Tämä irlantilaisen Porterhouse-panimon hienostunut stout tyylinen olut valmistetaan aitojen ja tuoreimpien ostereiden kanssa, minkä takia se ei sovi kasvissyöjille. Osterit tuovat olueen pehmeän ja jopa hieman makean maun, jota ei varmasti jokaisesta oluesta löydy. Tämä olut on varmasti ainutlaatuinen, eikä sitä löydy jokaisen baarin valikoimasta.

Liiallisuuksiin menneet oluet

Oluen valmistajille erilaisten olutmakujen kokeilu on kuin harrastus ja onnistuneen maun kehittäminen on todellista taidetta. Tämän takia markkinoille tulee silloin tällöin mitä ihmeellisimpiä olutmakuja. Muutama vuosi sitten markkinoille tuli pieni erä kahvin makuista olutta, jonka valmistamisessa oli käytetty norsujen syömiä kahvipapuja, jotka kerättiin norsun ulosteesta ja lisättiin olueen sen valmistusprosessin aikana. Tämä olut myytiin loppuun vain muutamassa minuutissa, eikä sitä ole sen jälkeen olutmarkkinoilla nähty.

Oluen valmistuksessa käytetään hiivaa, mikä on yksi oluen perusaineista. Yhdysvaltalainen Rogue Brewery -panimo päätti tehdä oluen, jossa he käyttäisivät olutammattilaisen John Maierin partaa hiivan kasvatusalustana. Parrasta irrotettiin karvoja, joista laboratoriossa rakennettiin kasvualusta hiivalle, jota myöhemmin käytettiin oluterän valmistuksessa. Tämä olut sai nimekseen Beard Beer, mutta sen maussa eivät kuitenkaan partakarvat erotu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *