Kotisivu

Tervetuloa oluen maailmaan!

Olut on maailman ylivoimaisesti suosituin ja myös vanhin alkoholijuoma, jota on tiettävästi valmistettu maailman eri kolkissa jo ainakin yli 10 000 vuotta sitten. Vedestä, maltaista, humalista sekä hiivasta käyttämällä syntyvän juoman valmistaminen saattaa äkkiseltään vaikuttaa monimutkaiselta ja haastavalta toimenpiteeltä, vaikka prosessi on loppupeleissä verrattain yksinkertainen. Sen takia oluen valmistaminen on kiinnostava ja antoisa harrastus myös aivan tavallisille yksityishenkilöille, eikä kyseessä suinkaan ole suurten kaupallisten toimijoiden yksinoikeus.

Oluen valmistuksessa on pitkän kaavan kautta toimittaessa kymmenisen vaihetta, joista selviää helposti hyvien ja yksityiskohtaisten ohjeiden avulla. Välineistön hankintaankaan ei uppoa valtavaa määrää rahaa, sillä osa tarvittavista välineistä – esimerkiksi kauha, lasta tai kattila – löytyy varmasti jo valmiiksi melkeinpä jokaisen kotoa. Varsinaisen käytännön lisäksi oluisiin ja niiden valmistamiseen liittyy rutkasti muutakin kiinnostavaa asiaa.

Jos oluen valmistus kiinnostaa sinua, olet löytänyt tiesi oikeaan paikkaan. Tämä sivusto vie sinut jännittävälle matkalle oluen valmistuksen saloihin ja esittelee siinä sivussa paljon muutakin olutaiheista tietoa. Pääset tutustumaan niin parhaimpiin suomalaisiin panimoihin kuin ulkomaisiin olutihmeisiinkin. Myös oluen historian käänteet sekä tämän herkullisen juoman alkuperä kiinnostavat varmasti jokaista oluen ystävää. Sen takia olemme koonneet kattavan tietopaketin tästäkin aiheesta.

Historian siipien havinan lisäksi esittelyssä ovat erilaiset oluttyypit niin pohja- kuin pintahiivaoluidenkin saralta. Entä millaisia trendejä oluiden maailmassa on havaittavissa juuri nyt, ja millaiset oluet puolestaan kuuluvat niiden hieman harvinaislaatuisempien makujen joukkoon? Tai haluaisitko vinkkejä siihen, kuinka järjestää olut-tasting omalle kaveriporukallesi? Näistäkin osa-alueista löydät tietoa täältä. Toivomme lukukokemuksen olevan antoisa niin aloittelevalle harrastajalle kuin olutmaailman asiantuntijallekin.

Suomalaiset olutpanimot

Pienpanimot herkullisine oluineen kiinnostavat niin meillä kuin maailmallakin. Pienten panimoiden tuotosten suosio on suorastaan räjähtänyt käsiin ja Suomessa tehdäänkin enemmän oluita kuin koskaan aiemmin. Esittelemme näillä sivuilla kiinnostavimpia ja suosituimpia kotimaisia pienpanimoita, kuten Suomen vanhimpiin yhä toiminnassa oleviin toimijoihin lukeutuvan Saimaa Brewing Companyn sekä helsinkiläisen Ravintolakoulu Perhon yhteyteen 1990-luvun puolivälissä perustetun Perhon Panimon.

Siinä missä suuria panimoita toimii maassamme vain kolme kappaletta, löytyy pienpanimoita yli sata. Suuri osa näistä toimijoista on joko perheyrityksiä tai oluen valmistamista harrastavien yksityishenkilöiden yhteistyössä perustamia panimoita. Suurten panimoiden valikoimaan tottuneelle pienpanimoiden maailmaan sukeltaminen on todellinen seikkailu, sillä aivan uudenlaisia maisteltavia ja tutustumisen arvoisia yrityksiä on miltei loputtomasti. Suomalaisista olutpanimoista kannattaakin lukea lisää näiltä sivuilta, niin sormi ei mene suuhun kaupan hyllyjä tutkiskellessa.

Oluen kiehtova historia

Olut on tiettävästi maailman vanhin alkoholipitoinen juoma, jota eri maanosien ihmiset ovat valmistaneet paikallisista kasveistaan jo todella kauan. Afrikassa oluen pääraaka-aineena toimi maanosan merkittävin viljakasvi durra, Amerikassa maissi, Aasiassa riisi ja Lähi-idässä puolestaan ohra sekä vehnä.

Varhaisimmat merkit oluen valmistuksesta ovat peräisin yli 10 000 vuoden takaa nykyisen Turkin alueella sijainneesta Anatoliasta, josta valmistustaito levisi myöhemmin viljelijäkansojen mukana Eurooppaan. Olutta on valmistettu niin muinaisessa Egyptissä kuin keskiajan Euroopassakin. Suomeen olut saapui samaan aikaan asutuksen ja kaskiviljelyn mukana. Oluen valmistusta kuvataan runsain ilmauksin kansalliseepoksessamme Kalevalassa, joten juoma kuuluu kiistatta olennaisena osana maamme kulttuuriin myös historiallisesti. Aivan kuten tänäkin päivänä.

Oluen historiaan lähemmin tutustumalla löytää kasoittain jännittäviä faktoja ja mielenkiintoisia aspekteja maailman vanhimman juoman matkasta kohti nykyistä pienpanimotrendin aikakautta.

Erilaisia oluita

Tätä nykyä käytössä oleva oluiden luokittelu eri tyyppeihin perustuu pääpiirteittäin brittiläisen olutasiantuntija M. Jacksonin 1970-luvulla kehittämään luokitteluun. Tämän luokittelun lähtökohtana on oluiden jakaminen kahteen luokkaan: pintahiiva- eli ale-oluisiin ja pohjahiiva- eli lager-oluisiin. Kolmanneksi oluiden pääryhmäksi voidaan näiden lisäksi laskea niin sanotulla spontaanikäymisellä valmistetut oluet. Nämä kaksi tai kolme pääryhmää voidaan edelleen jakaa useisiin eri alaluokkiin, joiden erot eivät kaikissa tapauksissa aina ole selvästi rajattuja.

Lukuisten eri oluttyyppien joukkoon syntyy lisäksi tuon tuosta uusia ja vanhat saattavat saada uusia nimiä. Tarkempi syventyminen erilaisten oluiden maailmaan viekin nopeasti mukanaan ja muotoutuu helposti kiehtovaksi harrastukseksi, jonka tiimoilta riittää tutkittavaa ja ihmeteltävää. Näillä sivuilla pääset tutustumaan lähemmin eri oluttyyppeihin ja niiden eroihin, mikä auttaa varmasti myös oman suosikkioluen löytämisessä.

Oluttrendit meillä ja maailmalla

Jos mahdollista, maailman suosituin klassikkojuoma on tänä päivänä trendikkäämpi kuin koskaan. Ajan hermolla pysyttelevälle on kuitenkin tärkeää kaataa lasiinsa juuri oikeanlaista huurteista, joten olutmaailman sisällä muuttuvat uudet tuulet sekä trendien kehitys kiinnostavat paitsi intohimoisia olutharrastajia, myös monia muita ihmisiä. Onko tämän vuoden kiinnostavin juoma perinteinen lager vai kenties sittenkin jokin eksoottinen makuelämys, josta harva on edes kuullut?

Tähän sivustoon tutustumalla kiehtovimmat oluttrendit tulevat tutuiksi ja pääset ihmettelemään myös maailman erikoisimpia olutmakuja. Pienpanimotrendin velloessa kiihkeimmillään myös oluiden maistelut kasvattavat suosiotaan suurten juhlien ja pienten illanistujaisten ohjelmanumerona, joten jaamme totta kai parhaat vinkkimme antoisan olut-tastingin järjestämiseen sinulle ja kaveriporukallesi. Tuoreimpien trendien tunteminen ja eri oluttyyppien erottaminen tekee varmasti lähtemättömän vaikutuksen oluita porukalla maistellessa! Tervetuloa viihtymään sivuillemme!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *