Järjestä oluenmaisteluilta kavereille

Oluenmaistelu on jälleen yleistymässä kovaa vauhtia. Sosiaalinen media on tehnyt oluista trendikkäitä – yhä useampi panostaa itse laseihin ja hieman kalliimpiin juomiin yksinkertaisten marketeista löytyvien lagereiden sijaan. Kaveriporukat kerääntyvät yhdessä kokeilemaan erilaisia oluita toki paikallisiin kulmakuppiloihin ja baareihin, mutta myös puistoihin ja kotisohville. Oluet eivät ole enää samalla tavalla “yksilöharrastus”, jossa istuskellaan yksin pöydän ääressä ja pisteytetään eri olutlajikkeita. Nyt pöydän ääressä on iloinen porukka, jonka kaikilla jäsenillä on samat aikeet eli pitää hauskaa ja saada uusia makuelämyksiä.

Tässä artikkelissa käsittelemme oluenmaistelua ja annamme muutamia vinkkejä oluenmaisteluillan järjestämiseen. Illan voi pitää aloittelija hyvinkin pienellä budjetilla ja tavaramäärällä, mutta myös pidempään alaa seurannut ja oluttarvikkeita itselleen haalinut konkari. Tärkeimpiä elementtejä ovat hyvät maut, mieleenpainuvat kokemukset ja hauskanpito ystävien kesken.

Sopivat lasit

Onnistuneeseen iltaan tarvitaan muutama kaveri, lasit, oluita, pientä purtavaa, vettä ja arviointitaulukkoja. Kaikista helpointa on aloittaa valitsemalla oluet. Jos paikalla on paljon aloittelijoita, on parasta valita yksi kokonainen lajike, esimerkiksi pilsnerit tai stoutit. Näin kaikki saavat kattavan käsityksen olutlajikkeesta ja ylipäätään siitä, miltä niiden pitäisi maistua. Jos maisteluporukkaan kuuluu hieman kokeneempaa väkeä, voi lähteä vertailemaan eri lajikkeiden oluita keskenään. Välissä on hyvä muistaa syödä hieman ja juoda kunnolla vettä, ettei aikaisempi maku sekoita seuraavaa. Haluammehan, että tulos on mahdollisimman selkeä. Omasta panostushalustaan riippuen seuraavaksi voi alkaa miettimään laseja. Monelta löytyy jo sopivia olutlaseja kaapista, joten useamman uuden lasin ostaminen yhtä iltaa varten tuskin on tarpeellista – ellet sitten halua jatkaa harrastusta vielä aktiivisesti ensimmäisenkin maistelun jälkeen.

Monikaan aloitteleva olutharrastaja ei tiedä kuinka iso merkitys oikealla lasilla on oluen maun kannalta. Liian avoin lasi päästää helposti aromit taivaan tuuliin, kun taas hyvin kapeasuinen lasi saattaa pitää oluen liiankin hapokkaana. Niin kuin viini, myös olut tarvitsee lajikkeensa mukaan sopivasti kosketuspintaa ilman kanssa. Esimerkiksi tummat ja vaaleat lager-oluet nautitaan yleensä kolpakosta eli 30-50 cl kokoisesta kahvallisesta lasista. Jotkut kolpakot tehdään savesta tai tinasta, ja niihin laitetaan yleensä vielä kannet. Pilsner-oluet juodaan pitkästä ja kapeasta pirtelölasimaisesta lasista, jonka pitkä muoto tuo paremmin esiin raikkaat aromit. Jos pilsner on hyvin hedelmäistä ja aromikasta, sen voi juoda myös oluthuilusta eli samppanjalasia muistuttavasta kapeasta ja pienestä lasista. Tulppaanilasi on olutlaseista käytännöllisin, sillä se sopii oikeastaan kaikkien oluiden nauttimiseen.

Oluiden hankinta

Monet ovat tottuneet hakemaan oluensa tavallisista ruokakaupoista, kuten Alepoista, S-marketeista ja Lidleistä. Tällaisilla kaupoilla on toki hyvä valikoima ja makuja riittää varmasti kaikille, mutta suuremmille oluen ystäville vaihtoehdot loppuvat nopeasti kesken. Päävalikoima koostuu lähinnä yksinkertaisista halvoista lagereista, joiden saattelemana harrastus harvemmin pääsee kukoistamaan. Tällöin suunnaksi voi valita Alkon tai vaihtoehtoisesti vaikka ulkomaat. Marketeista on vaikea löytää esimerkiksi Kriek- eli kirsikkaoluita, kun taas Alkosta muutamia sellaisia löytää helposti hyllystä. Ulkomaiden oluthyllyt pursuavat erilaisuuksia! Monet harrastajat tuovatkin yksittäisiltä ulkomaanmatkoiltaan aina muutaman tuliaisen esimerkiksi paikallisia herkkuja tai maun mukaan mitä vain, mitä Suomesta on vaikeampi saada. Jotkut jopa lähtevät kiertämään maailmaa juuri kyseisen harrastuksen parissa. Usein tällaisiin harvinaislaatuisiin oluisiin pääsee tutustumaan erilaisilla olut- ja alkoholifestivaaleilla sekä panimotapahtumissa.

Hauskat taulukot

Ystävien kesken maistellessa pääasiassa on tietenkin hauskanpito, mutta tilanteesta voi luoda hieman virallisemman erilaisilla täytettävillä taulukoilla. Ja taulukot pitävät tilanteen toki hieman virallisempana, mutta ne ovat myös hauska lisä. Jos tulevaisuudessa tulee tarve tietynlaisille oluille, voi palata itse täyttämänsä taulukon pariin ja valita sieltä tilanteeseen sopivan. Yleisesti oluiden ominaisuuksista arvostellaan makua eli hapokkuutta, makeutta ja sopusointua sekä tietenkin tuoksua ja ulkonäköä.

Ulkonäkö arvioidaan ensin. Lasin voi nostaa valoa vasten, jolloin oluen väri pääsee paremmin oikeuksiinsa. Seuraavaksi olut tuodaan lähelle kasvoja ja sitä nuuhkaistaan kevyesti. Tuoksu voi olla hyvinkin voimakas tai hedelmäisen pehmeä. Lopuksi olutta maistetaan. Sen annetaan olla suussa hetken, jotta kielen kaikki alueet pääsevät osaksi prosessia. Vielä nielaisunkin jälkeen suuhun saattaa tulla uusia makuja, ja siksi koko prosessin läpikäyminen kaikessa rauhassa on tärkeää.

Uusia ideoita

Oluenmaisteluillan järjestäminen on loppujen lopuksi hyvin yksinkertaista. Voit maistella oluita yksin tai seurassa, pienessä tai suuressa porukassa, vakavasti tai harrastusmielessä. Sinulla ei tarvitse olla kaikista laadukkaimpia olutlaseja – kunhan ette juo valkoviinilasista. Netti on pullollaan erilaisia valmiita taulukoita, joita voi tulostaa helposti ja pistää heti käyttöön. Tai vaihtoehtoisesti, kirjoittakaa arvosteltavia ominaisuuksia pienille paperinpalasille.

Niin kuin kaikki harrastukset, myös oluen maistelu on hyvin vapaamuotoista. Sitä voi tehdä hienoissa tilaisuuksissa ympäri maailmaa, suomalaisissa ravintoloissa tai panimoilla, kaupungin ruuhkaisimmassa puistossa tai keittiön pöydän ääressä. Jos asiasta innostuu, sitä voi jatkaa ja mukaan voi tuoda hiljalleen uusia elementtejä. Yksinkertaisin tapa on päivittää olutlasit uudempiin. Parhaimmillaan harrastus tuo mukanaan uusia tuttavuuksia ja vie omien rajojen ulkopuolelle. Oluet voivat avata sinulle kokonaan uuden maailman!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *